Португалия: Любов от тий офПрез 2014 година в петзвездния португалски ризорт Conrad Algarve бяха раздадени първите в историята Световни голф награди. Ако се питате за какво става дума, отговорът е прост. Това са „Оскарите“ на тази индустрия. В първото издание на World Golf Awards най-важната награда – тази за Най-добра голф дестинация в света, грабна не Великобритания или Съединените щати, а... Португалия.

Португалия: Любов от тий оф

През 2015 Португалия дублира успеха си от предходната година и за втори пореден път спечели наградата за Най-добра голф дестинация в света. Затова не би трябвало да е изненада, че страната грабна и призовете за Номер 1 в Европа. Задължително в тази връзка е да се упомене, че право на глас в класацията имат професионалистите в голф туризма – изпълнителни директори на компании, агенти, туроператори и медийни експерти.

 

С общо 80 игрища, предлагащи най-разнообразни пейзажи като природен фон – от Атлантическия океан с белите плажове до алпийските гледки под планината Сера де Ещрела, иберийската страна от години насам привлича професионалисти и любители на играта. За проектирането на игрищата са ангажирани някои от най-добрите в бранша – Хенри Котън, Роки Рокуелмор, Арнолд Палмър, Кейбъл Робинсън, Робърт Трент Джоунс – Младши и още цяла плеяда легендарни дизайнери.

 

И не на последно място, страната редовно приема големи състезания от световните вериги, а от 2007 година насам неизменно присъства като кръг от календара на Европейския тур – може би най-категоричното и безпристрастно признание за великолепните възможности, който Португалия предлага като голф дестинация. Като прибавим слънцето, културата и всички останали достойнства на страната, шансът да се влюбиш в нея още от първото тий изглежда твърде вероятен.

 

Голфът идва в Португалия сравнително рано – в края на XIX век, когато група британски износители на вино основават „Опорто Найбликс Клъб”. Голямият възход започва обаче доста по-късно – през 1966 година с откриването на легендарния клуб „Пенина”, дело на великия сър Хенри Котън, чието игрище, първото с 18 дупки в Алгарв, и днес минава за храма на този спорт в страната. Шедьовърът на големия британски шампион слага Португалия на световната голф карта, но истинският бум идва в края на миналия и началото на този век, когато за двайсетина години в страната изникват над 40 игрища от шампионски тип. Затова и върхът в престижната класация на Световните голф награди не бива да изненадва, още повече че наред с 80-те си игрища, Поругалия печели и по редица други показатели.

 

Чудесният мек климат и приятните температури дори през зимата несъмнено са един тях. Страната се наслаждава на средно между 2500 и 3200 слънчеви часа годишно, което прави между 4 и 6 часа дневно през зимата и от 10 до 12 часа през лятото. При подобни дадености съвсем логично туризмът е един от водещите отрасли в Португалия, носещ 5% от брутния й вътрешен продукт. Всяка година страната привлича близо 13 млн. чуждестранни гости с изключително разнообразна палитра от туристически изкушения. Така например, освен за море, културно наследство и кулинария, Португалия е и популярна религиозна дестинация. Между 4 и 5 млн. поклонници годишно посещават град Фатима, станал световноизвестен с легендата за Дева Мария, която преди около век се явила на трите деца на местен пастир, повелявайки им да се връщат на това място всеки месец на 13-о число. Едно от децата обаче не успяло да запази тайната и оттогава все повече вярващи идват тук в търсене на изцеление.

 

Столицата Лисабон и южната провинция Алгарв са водещите туристически региони в Португалия, като там са разположени и голяма част от най-добрите голф игрища в страната. В Алгарв (порт. Algarve) например са цели 25 на брой. Местният бизнес и общини инвестират сериозно в този вид туризъм през последните години, и съвсем заслужено провинция Алгарв наскоро бе удостоена за трети път през последните 4 години с наградата Best Value Golf Destination на емблематичния сайт Today’s Golfer. Със средиземноморския си климат Алгарв привлича туристи от цяла Западна Европа, като много от тях дори притежават ваканционни имоти, в резултат на което през високия сезон населението се увеличава тройно – от 500 000 жители на 1,5 млн. Архипелагът Мадейра е третият интересен голф регион на Португалия, привличащ с богатите си традиции във винопроизводството, прекрасната кухня, голямото си биоразнообразие, запазено през вековете.

 

Големият брой отлични голф игрища в Португалия дават наистина сериозен избор за любителите на зеления спорт, при това на много достъпни цени. Друг съществен плюс тук е, че играта не е особено популярна сред местните, така че резервацията на тий тайм рядко съществува като проблем. Същевременно шансът да премерите сили с добри играчи, дошли в Португалия специално с тази цел, е огромен. Излезете ли пък от грийна, вариантите за почивка и забавление са многобройни – от водните спортове и пясъчните плажове на Алгарв, през шума на океана и величествените гледки на Мадейра, до богатия на културно наследство, великолепна архитектура и космополитност Лисабон. Със сигурност някое от 80-те голф игрища в рамките на страната ще ви пасне идеално – и като условия и обстановка, и като бюджет. Вижте и нашите десет лични фаворита:

 

10. Penha Longa Atlantic Course

Игрището в рамките на луксозния Penha Longa Resort се намира на 30 км от Лисабон, в подножието на планината Синтра. Ландшафтът на игрището, проектирано от Робърт Трент Джоунс – Младши, съчетава равнина, хълмове и високи скали, откъдето идва и името на комплекса – Penha Longa означава „дълга скала”. Южната част на трасето пък гледа към един от най-популярните курорти в страната – Ещорил, и Атлантическия океан. Изненадващо за Португалия, температурите тук често са по-ниски от обичайните за страната, така че връхните дрехи дори и в средата на лятото няма да са излишни.

www.penhalonga.com

 

9. Quinta do Lago South

Проектирано през 70-те години на миналия век от Уилям Мичъл, който пренася в Португалия американското ноу-хау, Quinta do Lago South се смята за една от перлите на Алгарв и неслучайно е чест домакин на Откритото първенство на страната. Заедно с още две игрища влиза в рамките на ексклузивния ваканционен комплекс Quinta do Lago, приютяващ няколко луксозни хотела, начело с Conrad Algarve. Комплексът се намира се на 15 км от международното летище на Фаро, а както подсказва името му, в превод „Имението при езерото”, естествените езера са основна част от пейзажа тук.

www.quintadolago.com

 

 

8. Praia D’el Rey

Откритото през 1997 г. игрище в един от най-знаковите проекти на прочутия американец Кейбъл Робинсън в Европа. Атлантическият океан е естественият фон на трасето, редуващо по протежение на 6405 м дълбоки бункери, полегати грийнове, пясъчни дюни и уханни горички. Част е от петзвездния Praia D’El Rey Marriott Golf & Beach Resort, намиращ се на час път с кола северно от Лисабон, в близост до средновековния град Обидос, известен с варосаните си къщи и добре запазения замък, напомнящ за времената на доминация на маврите. Хендикап сертификатът е задължителен, а минималният хендикап е 36.

www.praia-del-rey.com

 

7. Onyria Palmares

Обявено в три поредни години – 2012, 2013 и 2014, за Най-добро голф игрище на Португалия, Onyria Palmares няма нужда от допълнителна реклама. Историята му датира от 1975 г., а през 2010 г. Робърт Трент Джоунс – Младши работи по реконструкцията му, като го разделя на 3, всяко с по 9 дупки. И трите са част от петзвездния Onyria Palmares Beach & Golf Resort, чиито мениджъри се гордеят с една от най-красивите гледки над Атлантическия океан, която Алгарв може да предложи. Запазена е автентичната природа, в която преобладават акациеви и бадемови горички, слизащи току до пясъчните дюни.

www.onyriapalmares.com

 

6. Oceanico Faldo

Още един представител на провинция Алгарв в топ 10 на Португалия. Част е от мега голф комплекса Oceanico, в чийто състав влизат цели 7 игрища от шампионски тип. Oceanico Faldo носи името на своя архитект сър Ник Фалдо, а дължината му е 6598 м. Трасето има славата на едно от най-трудните в страната, което прави още по-сладък краят на играта в луксозния ресторант на комплекса. За нуждаещите се от допълнителни уроци работи и голф академията, а на разположение е и прекрасен специализиран магазин с най-новото от световните марки за този спорт. Комплексът се намира в непосредствена близост до Виламоура – най-елитния португалски курорт, и на 20 км от главния град на провинцията, Фаро.

www.oceanicogolf.com

 

5. San Lorenzo

Голф клубът е основан през 1988 г. и оттогава всяка година без изключение намира място в класациите на Golf World Magazine за 100-те най-добри игрища на Стария континент. Намира се до комплекса Quinta do Lago, на няколко минути път с кола от Фаро. Даденостите на района смаяли архитекта на игрището Джо Лий, който пък се е постарал да се възползва максимално от изгледа към океана и лагуната на река Риа Формоза, дала името и на намиращия се в непосредствена близост природен резерват, който се счита за едно от Седемте чудеса на Португалия. Голф клубът е отворен само за членове и гости на двата съседни хотела от международната верига JJW Hotels & Resorts.

www.sanlorenzogolfcourse.com  • Сподели