Брой 45


…Възрастен будистки монах гали бавно с влюбена и жестока настойчивост непокорните клони на млад бор. Опитомява го. И борът вече влачи като паун по земята пухкава опашка, цялата зелена.
Древните японски творци създавали своите градини така, както се съчинява стихотворение - всяка трябвало да има собствен смисъл и велика идея. Каменната градина, в която сме, ни предлага като идея самотата. Отдалечаването; мълчаливото и примирено изтичане на нещата.
В сърцето на Токио - огромен град, пълен с оглушителен шум и грехове, отваряме една врата, правим крачка и ето ни в зеленото и мъхесто сърце на самотата. Спасени.

   – Как постигнахте това чудо?
   – С търпение и любов. Още с раждането на дървото милвам, потискам, изисквам, настоявам безкрайно нежно и безмилостно. Всяка сутрин, всяка вечер… Насочвам младите клони накъдето аз искам, - отвръща ми старият градинар.

Мисля за неговия метод: любов, жестокост, търпение; да превърнем сърцето си в градина - с единствения смисъл, който въодушевява душата. Въодушевява я и я насочва към смъртта…
С този свой разказ отпреди столетие Никос Казандзакис ми разкри Япония, още преди да я видя с очите си. Япония, където превръщат сърцата в каменни градини и дзен градините в сърца, е главен герой на летния брой на VOYAGE. Той е в много смисли вулканичен, затова в него ще намерите и други истории за безмилостно страстни феномени. Като активния вулкан Кумбре виеха, потопил във вряща лава канарската Красавица Ла Палма в края на 2021 г. - авторката ни Бойка Велинова го оприличава на Звяра. Като изригналия преди 2000 години Везувий, затрупал римския град Помпей, в който ни връща с машина на времето Симана Марковска. Като кипналите гейзери на Исландия, където клокочи горещата кръв на планетата - с фоторазказа на Емил Данаилов. Или като приказния Фиджи - сега мечтан екзотичен остров, но прочут само допреди 2 века с човекоядството на жителите си. Разкриваме още масонските тайни около разкошния дворец Кинта да Регалейра в Португалия и мистериите на легендарното гробище Реколета в Буенос Айрес. А за десерт ви черпим с вино от италианския Пиемонт и с испанска топ кулинария от Леон. Bon Voyage!

 Брой 45