Брой 39

Откриването на ново ястие допринася повече за щастието на човечеството от откриването на нова звезда, твърди големият гастроном Жан Брия-Саварен, останал в историята с книгата си „Психология на вкуса“ (1825 г.).

Ето защо в новия брой на списание VOYAGE обикаляме Азия и откривателстваме, ядейки: сливаме се с гмежта по „мазните улички“ на Пекин, отбиваме се из ресторантчетата на Pub Street в Сием Риеп, опитваме лепкав ориз от сергиите на Луанг Прабанг, пробваме улична храна от плаващите пазари на Банкок. Сядаме на масата на не един тамада в Грузия, дегустираме албариньо от Галиция в съвършената компания на миди в собствен сос, хапваме баклава с шам фъстък в Газиантеп, разтапяме се от ароматите на мнази – кърито на космополитния Занзибар, а кулинарна Сицилия ни се разкрива като джаз импровизация… Герои на този брой, освен добрата храна и доброто вино, са още археологията и архитектурата, полетът на човешкия дух и неговата неудържима фантазия. Пътуваме колкото с очите, толкова и с (разказите на) небцето – и понеже вкусът и мястото трудно могат да бъдат разделени, имаме, както винаги, най-добрите гидове: Бойка Велинова, Владина Цекова, Яна Петкова и Ирина Софранова, Ивайло Харалампиев, Калина Константинова, Веселина Филипова, Магдалена Гигова, Николай Шабарков…

И така, накъдето и да пътувате, когато и да тръгнете – оставете се апетитът ви да ви води. Чрез храната ние винаги намираме своя път. Bon Voyage!

 Брой 39