Брой 13

Един от героите ни – във всеки смисъл на това словосъче- тание – в този брой казва, че „гозба, която е приготвена от великолепни продукти, просто не може да не се окаже сполучлива“. Избирайки най-подходящите и качествени за да- ден сезон продукти, готвачът опростява менюто и не се принуждава да „подобрява“ вкуса му с безкрайни количества сложни сосове и пищни гарнитури, твърди Пол Бокюз, най-го- лемият кулинарен гений на XX век, издигнал готвенето от занаят в изкуство – пак във всички тълкувания на тази дума. Допирните точки между елитното ресторантьорство, хо- телиерство и всички останали аспекти на луксозната тра- въл индустрия, включително претворяването й върху лист гланцова хартия, са очевидни и неминуеми – с риск да досадим, отново във всички възможни значения. Допирни като носещи еднакви черти – приложни изкуства в своята същ- ност. Допирни като концепция – доставянето на наслада за всички сетива. И допирни като компоненти от един общ продукт с една обща кауза –пълната удовлетвореност на клиента.



Брой 13