Звездната кухня на БарселонаБарселона е фантастичен град. По този въпрос две мнения няма. От шедьоврите на Гауди, през моделите на Зазо и Брул, до головете на Меси, в каталунската столица поводите за възхищение са колкото много, толкова и разностранни. Гастрономическата й сцена не прави изключение в това отношение. Изискани ресторанти, екстравагантни тапас барове, шикарни сладкарници – космополитната Барселона несъмнено е една от най-ярките гурме дестинации е Европа.

Звездната кухня на Барселона

Имена като Жорди Крус, Карме Рускайеда, Пако Перес и братята Адриа отдавна са се превърнали в еталон за висше кулинарно майсторство, а по стъпките им вървят десетки други. Равносметката на „Мишлен”: 20 ресторанта с общо 24 звезди само в рамките на града. Достатъчно убедителна, но не и единствена причина за да се отправим на един зашеметяващ гурме тур по улиците на Барселона – истински Вавилон от заведения, рецепти, продукти, вкусове и аромати.

 

 

Шерше лa фам!

 

Става ли въпрос за топ кулинария, в Барселона френският израз „Търсете жената!” важи в степен, по-голяма откъдето и да е другаде по света. Името й е Карме Рускайеда – „майката“ на новата каталунска кухня и единствената жена в света, имаща на сметката си 7 звезди от "Мишлен". Колоритна и борбена като героиня на Алмодовар, преди 30 години тя започва буквално от нулата – с малък собствен ресторант в родното й градче Сант Пол де Мар на брега на морето, на 45 минути от Барселона. През 2006 г. същото това ресторантче на име Sant Pau добива заветните 3 звезди от кулинарната библия и оттогава насам е топ адресът за гурме изживявания в Каталуния.

Второто място, на което ще откриете Карме Рускайеда, е дизайнерският ресторант Moments в петзвездния хотел Mandarin Oriental. Намира се на приказния булевард "Пасейдж де Грасиа" – редом до шедьоврите на Гауди Ла Педрера и Каза Батийо. Последните две звезди от "Мишлен" за Рускайеда са именно в досието на Moments. Там неин партньор е синът й Раул Балам – сигурна гаранция, че съвременната й авторска кухня в духа на традиционната местна кулинария ще намери достойно продължение. А ако се питате, откъде са другите две мишленски звезди на Рускайеда, отговорът казва достатъчно – вторият й ресторант Sant Pau, който блести не къде да е, а във врящия гастрономически казан Токио.

 

Sant Pau

Nou 10, 08395 Sant Pol de Mar

+3493 760 0662

www.ruscalleda.cat

Menu 164 €; Carte 118/124 €

 

Moments

Passeig de Gràcia 38-40, 08007 Barcelona

+3493 151 8781

www.mandarinoriental.com

Menu 65/143 €; Carte 95/119 €

 

 

Мистър шеф

 

Ако сред шеф-готвачите имаше конкурси за красота, Жорди Крус със сигурност щеше да ги е спечелил всичките. А външността, както знаем, продава повече и от таланта. В случая на Жорди Крус обаче и двете са налице. Което в съчетание с целеустремеността му обяснява стремглавата кариера на този млад барселонски кулинар, обявен наскоро от Международната академия по гастрономия за „Шеф-готвач на бъдещето”.

Едва 14-годишен, Жорди Крус започва да стажува в кухнята на ресторант Estany Clar близо до Барселона. 10 години по-късно той вече е шеф на ресторанта и вторият най-млад готвач в света, удостоен със звезда от „Мишлен”. От 2010 г. насам Жорди Крус е начело на най-статусния ресторант в града – ABaC в едноименния петзвезден хотел. Там описваната от него самия като „еволюционна кухня, в основата на която лежи самият продукт, и която се ориентира както към личното творчество, така и към традициите” му носи престижните 2 звезди от „Мишлен”.

В останалото време Жорди Крус журира испанския MasterChef, снима се за корици на лайфстайл издания и разработва още две заведения в Барселона. Едното е ресторант Angle в хотел Cram – с една звезда „Мишлен” и идеално съотношение цена-качество, а другото е тапас-ресторантът Ten’s – без звезди, но с още по-примамливи цени (дегустационно меню от десет различни тапас е всичко на всичко €48, адрес Carrer del Rec 79, tensbarcelona.com).

 

ABaC

Av. del Tibidabo 1, 08022 Barcelona

+3493 319 6600

www.abacbarcelona.com

Menu 135/165 €; Carte 105/135 €

 

Angle

Carrer Aribau 54, 08011 Barcelona

+ 34 93 216 7777

restaurantangle.com

Menu 80 €; Carte 58/86 €

 

 

От трюфела до яйцето

 

Тънък ценител на музиката, страстен фен на футбола, социално ангажиран, изключително човечен, скромен, дори срамежлив – шеф Пако Перес e любимецът на цяла Каталуния. Хората от „Мишлен” обаче го ценят най-вече заради смелостта му. Смелостта да експериментира и никога да не спира да се развива. Също както учителя си – великия Мишел Жерар, преобърнал представите за класическата френска кухня, Перес обогатява традиционната каталунска кулинария с онази доза авангардност, която прави разликата между вкусното и гениалното.

Първата си звезда от „Мишлен” Пако Перес получава още през 1996 г., малко след като отваря ресторанта си Miramar в родното селце Лянса на Коста Брава, недалеч от френската граница. Днес общият им брой е 5 – още една за Miramar, една за ресторанта му в шикарния хотел Das Stue в Берлин, и две за Enoteca в петзвездния барселонски хотел Arts. Именно в последния шеф Перес прекарва най-много от времето си. В Enoteca той използва христоматийни продукти от haute cuisine като бял трюфел, фоа-гра или хайвер от морски таралеж, но храната му в никакъв случай не изглежда снобарска. Точно обратното – във всяко ястие ясно се усеща влиянието на традиционната каталунска кухня.

Далеч по-обикновени, но приготвени с не по-малко фантазия са съставките на ястията, които Пако Перес предлага в другите си два ресторанта в Барселона. Единият – La Royale, сервира най-добрите бургери в града, при това на доста атрактивни цени (10/20 €, адрес: Plaça del Camp 5, laroyale.es). Най-новият му революционен проект пък се нарича L’Eggs – ресторант, в който се приготвят изключително и само специалитети на основата на любимия продукт на шеф Пако Перес – яйцето. (Вечеря: около 30/40 € на човек; адрес: Passeig de Gràcia 116, leggs.es).

 

Enoteca

Marina 19, 08005 Bacelona

+3493 483 8108

www.hotelartsbarcelona.com

Menu 170 €; Carte 103/121 €

 

Кой сега е номер 1?

 

Да, затварянето на elBulli – най-успешният ресторант на Каталуния за всички времена, беше шок. И постъпка, прилягаща само на гении като Феран Адриа. Защото как иначе светът щеше да узнае за Алберт Адриа. Прекарал 20 години в кухнята на elBulli, но винаги в сянката на по-големия си брат, след края на митичния ресторант през 2011 г. Алберт Адриа пое свой собствен път, превръщайки се в ресторантьор номер 1 на Барселона. В момента Алберт Адриа държи половин дузина различни заведения, намиращи се в радиус от 150 метра около централния булевард „Паралел“ – може би най-артистичната част на града. При това три от тях са отличени с по една звезда от „Мишлен”: Pakta с така актуалната перуанско-японска кухня, мексиканският Hoja Santa и, разбира се, Tickets – мястото, за което всички говорят.

Неописуемо цветен и разчупен, Tickets е трудно да бъде категоризиран – нещо средно между ресторант, тапас бар и кулинарнa сцена, на която сръчни готвачи демонстрират изкуството си пред погледа на посетителите. Иновативната кухня също трудно се помества в еднозначно определение, но акцентът в менюто са морските продукти. И, разбира се, десертите – все пак Алберт Адриа е един от най-големите сладкари на века. А понеже Tickets и като визия, и като философия е инспириран от театралния дух на района, той си има и бекстейдж на същия адрес – интимният коктейл-бар 41 Degrees, в който освен напитки се сервират и реминисценции на някои от най-легендарните ястия на elBulli.

 

Tickets

Av. del Parallel 164, 08015 Barcelona

www.ticketsbar.es

Tapa 6 €; Portion 15 €

 

Pakta

Lleida 5, 08002 Barcelona

3493 624 0177

www.pakta.es

Menu 95/130 €

 

Hoja Santa

Av. Mistral 54, 08015 Barcelona

+3493 348 2194

www.hojasanta.es

Menu 80/110 €; Carte 55/75 €

 

 

Цялото мишленско войнство

 

23 ресторанта с общо 27 звезди. Това е сухата статистика от тазгодишната европейска селекция на „Мишлен”, отреждаща на Барселона престижното трето място сред гастрономическите столици на Стария континент, макар и далеч след мегаполисите Париж и Лондон.

За изкушените от вкуса на висшето кулинарно майсторство тази суха статистика, разбира се, означава цяла една вселена от рецепти и аромати. При това събрана на една изключително компактна площ от стотина квадратни километра – за сравнение, толкова е територията на Пловдив.

Още по-хубавото е, че с две-три изключения цялото „мишленско войнство” на Барселона е съсредоточено в централните й исторически райони: старият град „Сиутат Вела“ с готическия квартал „Бари Готик“, новият център „Ешампле“ и района около Саграда Фамилия.

Кухнята (въпреки че в света на авторската haute cuisine подобни обобщения са твърде условни) пак с няколко изключения, като например японския Koy Shunka и френския Caelis, е преобладаващо каталунска (тук е мястото да се отбележи, че самата тя носи доста влияния от Южна Франция, Италия и цялото Западно Средиземноморие).

Най-титулуваното изключение, разбира се, е Lasarte – местният филиал на едноименния тризвезден ресторант край Сан Себастиан, прочул баската кухня, и в частност тази на Мартин Берасатеги по целия свят. Въпреки че има „само” 2 звезди от „Мишлен”, посещението на барселонския LasarteHotel Condes de Barcelona) дава прекрасен поглед върху така високо цененото творчество на Берасатеги.

И ако дългият списък на „Мишлен” все пак ви поставя пред твърде сложен избор, ето две имена върху които да съсредоточите усилията си за резервация на маса според препоръките на Феран и Алберт Адриа: Dos Palillos за фюжън със свеж азиатски полъх и Via Veneto с ключови думи дълголетни традиции и морски дарове.

 

 

Lasarte

Mallorca 259, 08008 Barcelona

+3493 445 3242

www.restaurantlasarte.com

Menu 145/180 €; Carte 99/114 €

 

Alkimia

Indústria 79, 08025 Barcelona

+3493 207 6115

www.alkimia.cat

Menu 39/130 €; Carte 48/88 €

Caelis

Gran Via de les Corts Catalanes 668, 08010 Barcelona

+3493 510 1205

www.caelis.com

Menu 39/130 €; Carte 85/105 €

 

Cinc Sentits

Aribau 58, 08011 Barcelona

+3493 323 9490

www.cincsentits.com

Menu 100/120 €

 

Disfrutar

Villarroel 163, 08036 Barcelona

+3493 348 6896

www.disfrutarbarcelona.com

Menu 68/98 €

 

Dos Cielos

Pere IV-272, 08005 Barcelona

+3493 367 2070

www.doscielos.com

Menu 85/110 €; Carte approx. 82 €

 

Dos Palillos

Elisabets 9, 08001 Barcelona

+3493 304 0513

www.dospalillos.com

Tapa 7 €; Menu 80 €; Carte 35/45 €

 

Gaig

Còrsega 200, 08036 Barcelona

+3493 429 1017

www.restaurantgaig.com

Menu 65/115 €; Carte 50/90 €

 

Hisop

Passatge de Marimon 9, 08021 Barcelona

+3493 241 3233

www.hisop.com

Menu 31/62 €; Carte 55/75 €

 

 

Hofmann

La Granada del Penedès 14-16, 08006 Barcelona

+3493 218 7165

www.hofmann-bcn.com

Menu 45/70 €; Carte 44/63 €

 

Koy Shunka

Copons 7, 08002 Barcelona

+34934127939

www.koyshunka.com

Menu 82/128 €; Carte 65/85 €

 

Lluerna

Rafael Casanovas 31, 08921 Santa Coloma de Gramenet

+3493 391 0820

www.lluernarestaurant.com

Menu 37/72 €; Carte 40/68 €

 

Nectari

València 28, 08015 Barcelona

+3493 226 8718

www.nectari.es

Menu 35/70 €; Carte 43/67 €

 

Roca Moo

Rosselló 265, 08008 Barcelona

+3493 445 4000

www.hotelomm.es

Menu 45/110 €; Carte 51/77 €

 

Via Veneto

Ganduxer 10, 08021 Barcelona

+3493 200 7244

www.viavenetorestaurant.com

Menu 85/125 €; Carte 75/105 €

 

Saüc

В процес на преместване  • Сподели